Smacznie, zdrowo i kolorowo - wiosenne kanapki
Wiosenne kanapki to rewelacyjne śniadanie lub po prostu smaczna przekąska, a zwłaszcza te przygotowane własnoręcznie.
W dniu 23.04.2024 r. odbyły się kolejne zajęcia w ramach innowacji pedagogicznej „Sensoryczna zabawa zmysły udoskonala”, na których uczniowie wykonywali wiosenne kanapki.
Na stole zagościło wiele zdrowych produktów: pomidorki, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, ser, wędlina, ugotowane jajka i pieczywo. Dzieci z dużym zaangażowaniem zabrały się do pracy. Kroiły i układały produkty, tworząc na kanapkach wiosenne i kolorowe wzory. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę apetycznie. Miały mnóstwo witamin, ale przede wszystkim znakomicie smakowały.
Dzieci podczas zajęć utrwalały znajomość produktów zdrowej żywności, kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Podczas pracy zostało zaangażowane wiele zmysłów, takich jak: wzrok, dotyk, węch i smak.