Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Janusza Korczaka w Busku-Zdroju

28-100, Busko-Zdrój, ul. Janusza Korczaka 13 tel.: 41 378 33 37 e-mail: sp2@oswiata.busko.pl

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1050583
  • Do końca roku: 226 dni
  • Do wakacji: 33 dni

Kalendarium

Niedziela, 2024-05-19

Imieniny: Celestyny, Iwony

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Międzynarodowy Dzień Herbaty wypada 21 maja, a nieoficjalnie również 15 grudnia. Święto ustanowione przez ONZ ma na celu promocję herbaty na świecie oraz zwiększenie popytu zarówno w krajach produkujących, jak i importujących.
ONZ zwraca uwagę, że herbata stanowi główne źródło utrzymania milionów rodzin w krajach rozwijających się. Odgrywa dużą rolę w rozwoju obszarów wiejskich, ograniczaniu ubóstwa i bezpieczeństwie żywnościowym. Spożywanie herbaty przynosi korzyści zdrowotne i poprawia samopoczucie. W wielu społeczeństwach ma również znaczenie kulturowe.

Jak zaparzyć dobrą herbatę? - oto kilka najważniejszych zasad:

  • wybieraj najlepsze marki - herbata należy do stosunkowo niedrogich napojów, warto więc zainwestować w wysokojakościowe mieszanki. Zakładając idealne warunki magazynowania herbaty, tzn. w suchych, szczelnych pojemnikach, które zapewniają ochronę produktu przed wilgocią i obcymi zapachami - można uznać, że termin przydatności do spożycia jest nieograniczony.
  • woda jest istotna - należy zagotować świeżą, zimną wodę. Herbaty czarne, ziołowe i owocowe należy parzyć, zalewając je koniecznie wrzącą wodą. Dla herbat zielonych zaleca się stosowanie wody o temperaturze ok. 80° C, wtedy herbata nie nabierze lekko gorzkawego posmaku.
  • dobierz odpowiednie naczynie - dzbanek do serwowania herbaty należy ogrzać wstępnie gorącą wodą, herbata utrzymuje wtedy temperaturę, w której jest najlepsza do spożycia przez co najmniej ½ godziny. Należy unikać stosowania termosów czy podgrzewaczy do dzbanków, gdyż napój traci w ten sposób swój aromat.
  • właściwy czas parzenia znacząco wpływa na działanie i smak herbaty. Po 2 - 3 minutach działa ona pobudzająco na centralny układ nerwowy i charakteryzuje się lekko aromatycznym, nie za ostrym smakiem. Po 4 - 5 minutach wpływa kojąco na żołądek i jelita, a jej smak jest  bardziej wyrazisty, lecz nieco cierpki. Zioła i mieszanki owocowe powinny naciągać około 8 - 10 minut, aby móc się delektować ich pełnym smakiem i korzystać z ich łagodzącego oddziaływania.
  • odpowiednie dodatki - do herbaty poleca się neutralny w smaku biały cukier, jak również świeże mleko. Z cytryny jako dodatku do herbaty należy zrezygnować, gdyż zupełnie niszczy aromat herbaty.
  • herbatę najlepiej podawać w klasycznych szklankach, które doskonale prezentują świetlistą barwę napoju lub filiżance.

W Dniu Herbaty klasa I B również postanowiła uczcić ten wyjątkowy dzień. Uczniowie do klasy przynieśli filiżanki ze spodeczkami oraz własnoręcznie wykonane ciasteczka. W tym dniu rozmawialiśmy na temat savoir vivre przy stole oraz kultury picia z filiżanki. Wypróbowaliśmy różne odmiany herbat:
- czarnej
- zielonej
- z granatu
- różanej.
Wszystkie przypadły nam do gustu, nie mówiąc już o ciasteczkach…

Autor: Iwona Jaroń