Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Janusza Korczaka w Busku-Zdroju

28-100, Busko-Zdrój, ul. Janusza Korczaka 13 tel.: 41 378 33 37 e-mail: sp2@oswiata.busko.pl

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1024754
  • Do końca roku: 230 dni
  • Do wakacji: 37 dni

Kalendarium

Środa, 2024-05-15

Imieniny: Dionizego, Nadziei

Relacja z wycieczki do izby chleba – pieczenie podpłomyków

Kilka kilometrów od naszej szkoły jest wspaniałe miejsce o nazwie Izba Chleba. Znajduje się ona przy kościele pw. św. Brata Alberta w Busku-Zdroju.

7 grudnia 2022 r. postanowiliśmy się tam wybrać z uczniami naszej szkoły wraz z nauczycielami w ramach innowacji pedagogicznej „Sensozabawy stymulujące zmysły”, aby uczestniczyć w pieczeniu podpłomyków.

Najpierw zwiedziliśmy wnętrze pięknej świątyni, które zachęca nie tylko do duchowych, ale także do estetycznych przeżyć. Potem udaliśmy się do celu naszej wycieczki, a mianowicie na plebanię do Izby Chleba. Tam zastaliśmy księdza Prałata Marka Podymę i pana Marka Bębenka, którzy już od wczesnego rana zatroszczyli się, aby piec chlebowy był rozpalony, a ciasto na podpłomyki przygotowane.

Na początku spotkania pan Marek z wielką pasją opowiedział nam oraz zademonstrował, w jaki sposób dawniej nasze babcie wypiekały chleb. Sam wygląd izby chleba przeniósł nas w tamte czasy. Uczniowie mieli okazję poznać stare sprzęty domowego użytku, które służyły kiedyś do przemiału mąki, uformowania ciasta i upieczenia chleba.

Przyszła najważniejsza chwila spotkania, na którą wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, tj. przygotowanie podpłomyków. Uczniowie wraz z nauczycielami zaopatrzeni w fartuch oraz czepek, z zapałem zabrali się do pracy. Spotkanie było wspaniałą okazją do zabaw sensorycznych, gdyż dzieci z ogromną przyjemnością dotykały mąkę, ziarna i kłosy zbóż. Następnie wałkowały i ugniatały paluszkami ciasto. Podpłomyki w wykonaniu dzieci nabrały różnych kształtów: serduszek, warkoczy i kółek. Dzieci często podsypywały ciasto mąką, po czym układały je na blaszkach. Na koniec smarowały olejem, aby ciasto po upieczeniu było rumiane. Z pomocą pana Marka przygotowane podpłomyki znalazły się w piecu. Aromat pieczenia unosił się w całej izbie. Po kilku minutach mogliśmy cieszyć się ich niezwykłym zapachem oraz smakiem.

Spotkanie w Izbie Chleba było okazją nie tylko do tego, żeby ukazać dawne sprzęty domowego użytku, ale także aby przypomnieć dzieciom i dorosłym, jaki jest proces powstawania chleba.

Serdecznie dziękujemy za gościnę i poświęcony nam czas.

Autor: Agnieszka Zawalska, Anna Zalewska-Pabis, Ewelina Zwierzchowska