Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Janusza Korczaka w Busku-Zdroju

28-100, Busko-Zdrój, ul. Janusza Korczaka 13 tel.: 41 378 33 37 e-mail: sp2@oswiata.busko.pl

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1041194
  • Do końca roku: 228 dni
  • Do wakacji: 35 dni

Kalendarium

Piątek, 2024-05-17

Imieniny: Brunony, Sławomira

Światowy Dzień Jabłka

28 września przypada Światowy Dzień Jabłka, mający na celu spopularyzowanie jedzenia tego najbardziej znanego owocu na świecie.

Jabłko uważane jest za symbol życia, zdrowia, miłości, płodności, dostatku, nieśmiertelności. Pojawiło się już w Biblii jako „zakazany owoc”, którym w raju wąż skusił Ewę.

W mitologii greckiej złote jabłko z napisem „dla najpiękniejszej”, rzucone przez boginię Eris podczas wesela Tetydy i Peleusa, stało się przyczyną sporu pomiędzy Herą, Afrodytą i Ateną.

W starożytnej Grecji był zwyczaj, że rzucenie komuś jabłka oznaczało wyznanie miłości, a w kulturze rzymskiej istniała bogini, patronka sadów i owoców o imieniu Pomona.

Na tradycyjnych wiejskich weselach wręczano jabłka parze młodej.
Wraz z koroną i berłem jest też jednym z insygniów władzy królewskiej.
Owoc ten przyczynił się do rozkwitu nauki –
spadające jabłko zainspirowało Newtona do opisania prawa powszechnego ciążenia.

Nie mniejsze zasługi ma jabłko w literaturze dziecięcej – co prawda zatrute, ale miało ważną rolę w opowieści o królewnie Śnieżce i siedmiu krasnoludkach.

Dzień Jabłka jest istotny dla Polaków, ponieważ przypomina nam, jak wartościowy jest dla nas ten rodzimy owoc.Ponieważ Polska jabłkiem stoi, wydaje się, że ten owoc rósł na polskich ziemiach od zawsze. Nic bardziej mylnego – pojawił się u nas 900 lat temu. Tymczasem na Bałkanach jabłka były znane od czasów starożytnych, a napój z jabłek, zwany jabłecznikiem, towarzyszył wszystkim obrzędom weselnym.

Uprawę jabłek w Polsce zapoczątkowali cystersi, którzy w XII wieku zaczęli szczepić dziczki leśnych jabłoni, uzyskując coraz większe jabłka ogrodowe.

Powinniśmy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Oto zalety tych owoców, o których należy wiedzieć już od najmłodszych lat:

  • jabłka są eliksirem młodości,

  • uwielbia je nasze serce,

  • pomagają schudnąć usprawniając proces trawienia,

  • wspierają układ odpornościowy,

  • poprawiają urodę dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu oraz witamin A, C, E i z grupy B,

  • nie wywołują alergii,

  • odżywiają mózg,

  • dbają o nasze zęby,

  • walczą z cholesterolem,

  • jabłka wybornie smakują.

Bardzo ważne jest również to, żeby jabłka jeść ze skórką (największe zagęszczenie witamin to miąższ tuż pod skórką). W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A i K. Należy tylko pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć.

Co zrobić z jabłek? 12 pomysłów, jak je wykorzystać:

  • Prażone jabłka do słoika

  • Mus z jabłek

  • Kompot jabłkowy

  • Pieczone jabłka w waniliowym kremie

  • Ryż zapiekany z jabłkami

  • Placuszki z jabłkami

  • Jabłka w cieście

  • Naleśniki z nadzieniem jabłkowym

  • Marmolada jabłkowo-dyniowa

  • Szarlotka

  • Galette z jabłkami

  • Tort jabłkowy

DZIEŃ JABŁKOWY zachęca wszystkich do jedzenia jabłek w różnych postaciach ze względu zarówno na ich walory smakowe jak i zdrowotne. Może w tym roku zamiast czekoladek i serduszek podarujmy naszym ukochanym kosz czerwonych, rumianych i zdrowych jabłek.

Pamiętajmy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.

Autor: Samorząd Szkolny